הפרעות קשב וריכוז אצל סטודנטים

סטודנטים רבים נכנסים אל העולם האקדמי ברגל ימין, אך מגלים מהר מאד שהפרעת הקשב והריכוז פוגמת בתחושה החיובית ומקשה על קיום שגרת לימודים טובה ואיכותית. סטודנטים שאובחנו בהפרעות קשב וריכוז עוד בילדותם, יכולים לפנות ולקבל סיוע ועזרה מגורמים במערך האקדמי, אשר אחראים לפתרון בעיות עבור סטודנטים עם ליקויי למידה שונים, או לפנות לטיפול שילווה אותם מתחילת הלימודים באוניברסיטה או במכללה.

לא תמיד הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים מאובחנות כבר בילדות, חוסר במודעות במערכת שבה למדו עד כה או קושי לזהות את סממני הבעיה ולטפל בה, מובילים סטודנטים רבים לגלות את הקשיים רק כשהם כבר נמצאים בתוך המערכת האקדמית, מה שיכול לפגוע בלימודיהם.

סימנים לזיהוי הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים

סטודנטים יכולים לזהות בתוך עצמם או לפנות לאבחון תוך בדיקת כמה סממנים עיקריים מחיי היומיום שלהם.

גילוי קשיי למידה: סטודנטים שסובלים מהפרעות קשב וריכוז יגלו בדרך כלל בעיות שונות בלמידה. הם ירגישו שהם לא משתלבים בקצב הלמידה באוניברסיטה ויתקשו לבצע מטלות שדורשות ריכוז רב או ללמוד למבחנים תוך סקירת חומר אקדמי רב. במקרים כאלו חשוב לגשת לאבחון ולא לדחות את הבדיקה, כדי לפתור את הבעיה כבר בתחילת הדרך באקדמיה.

דימוי עצמי נמוך מאוד: סטודנטים בעלי הפרעת קשב וריכוז יחושו ברוב הזמן אכזבה וכישלון. התחושה הזו נובעת מדימוי עצמי נמוך שהוא חלק מהפרעת קשב וריכוז. תחושה שכל מה שהם עושים דינו כישלון ושלא משנה מה יעשו ומה ישיגו במסגרת הלימודית, הם אף פעם לא יצליחו להגיע למטרה.

בעיות חברתיות: הקושי להשתלב במסגרת חברתית מלווה את מי שסובל מהפרעת קשב וריכוז שאינה מטופלת. סטודנטים שמרגישים קושי בביסוס קשרים חברתיים, כולל קשרים רומנטיים ומתקשים מבחינה חברתית בסביבה הסטודנטיאלית ובכלל, ייתכן והם סובלים מהפרעת קשב וריכוז, במיוחד אם המצב כרוך גם בחרדות, במתח ובדיכאון שמלווה את המצב.

סדר יום לא יציב: למרות שלכולנו יש ימים בהם סדר היום הופך הפכפך, השליטה על סדר היום חשובה לסטודנט. סטודנטים בעלי הפרעות קשב וריכוז ירגישו קושי לנהל שגרה קבועה, שכוללת מספר שעות שינה מספק, ארוחות קבועות וכדומה. הפרעות בשינה ובאכילה הן חלק מהבעיה שמביאה איתה הפרעת קשב וריכוז, ולכן מומלץ לאבחן ולטפל.

אבחון וטיפול בהפרעות קשב וריכוז

סטודנטים שיכולים לזהות את הסממנים האלו יכולים לפנות לאבחון ולאחר מכן, לבחור מתוך מגוון רחב של טיפולים שקיימים כיום בתחום. מליווי של מומחים להפרעות קשב וריכוז שעובדים במסגרת המוסדות האקדמיים ותפקידם לסייע לסטודנטים ועד לשימוש בריטלין, טיפול בדמיון מודרך, תרפיה באומנויות ובמוזיקה, תרפיה בתנועה, שיטות טיפוליות דידקטיות ועוד מגוון רחב של אפשרויות המוצעות כיום לפתרון הפרעות קשב וריכוז במבוגרים. הדבר החשוב ביותר הוא לזהות את הבעיה מהר ככל האפשר, כדי לתת לסטודנט את הכלים לפתרון הבעיה.