פסיכודרמה ככלי לאימון והעצמה בארגונים ועסקים

{wbamp-meta name="author" type="Person" content="Magid"}

{wbamp-meta name="doc_type" content="Blog"}

{wbamp-meta name="image" url="https://magid.huji.ac.il/images/pituach_m_767x350.jpg" width="1200" height="547"}


פסיכודרמהבשנים האחרונות עוברים ארגונים עסקיים רבים תהליכי עבודה, שינוי וצמיחה באמצעות אימונים, וסדנאות למידה חווייתיות בקרב עובדים ומנהלים.
ה"התמתחות" (ה-(stretching אל מעבר לאזורי הנוחות המוכרים, יוצרת אווירה חדשה, מציעה דרכי פעולה שאינם נמנים עם הדפוסים הרגילים בהתנהלות היומיומית, מעניקה למנהלים והעובדים בארגון,כלים להתמודדות ופתרון בעיות באופן אקטיבי וחוויתי.
לגלריה המגוונת זו הצטרפה לאחרונה שחקנית חיזוק משמעותית וייחודית: הפסיכודרמה.
מסתבר שהיעילות המוכחת של הפסיכודרמה, המאפשרת להגיע להישגים מהירים יחסית, דרך חוויה מעשירה, הופכת אותה לאחת השחקניות הרעננות והעוצמתיות בעסקים ובארגונים מובילים כיום, בארץ ובחו"ל.
מרכזי ייעוץ ארגוני במקומות שונים בעולם, מפתחים לאחרונה כחלק מהשירות הניתן על ידם, מחלקות המתמחות בעבודה פסיכודרמטית עם צוותים ומנהלים . בארץ התחום עדיין בשלבי התפתחות ראשונים.

מהי פסיכודרמה ?

פסיכודרמה היא שיטה המקרבת את הלקוח לעולם שלו כפי שהוא רואה אותו, באמצעות דרמה, פעולה ומשחק. הקונספט מבוסס על שימוש בסימולציה ובאימפרוביזציה דרמטית כדי "לבנות מחדש" אירוע מקורי שהתרחש בעבר, או ארוע חדש שאמור להתרחש בעתיד. דרך הבנייה שלו בודקים מחדש את מגוון העמדות והתפיסות של המשתתפים .
התהליך מאפשר למשתתפים להתחקות אחר מעשיהם ורגשותיהם ו"לחוות מחדש" את האירוע, באופן שעוזר להגיע להבנות חדשות, להפנים ערוצי חשיבה שונים,להיכנס לנעליו של ה'אחר', "להשתפשף" במסגרת בטוחה, ובסופו של יום לשפר את הכישורים והיכולות.
מה שעולה בהתרחשות המשחקית היא לא רק ההתנהגות החיצונית אלא גם האספקטים הפסיכולוגיים של אותם אירועים, כמו למשל מחשבות ורגשות שלא נאמרו או בוטאו , מפגשים עם אנשים משמעותיים שאינם נוכחים. וכן גם גילום פנטזיות שאולי חולפות במוחם של מנהלים ונושאי תפקידים, המבטאים את ציפיותיהם ורגשותיהם ואף חששות כלפי עמיתים לעבודה.

אז איך זה בעצם עובד?

זה מתחיל כמו כל תהליך ייעוצי רגיל ולאחר איתור צרכים משותף מתקבלת החלטה לגבי סוג הסדנא: סדנאות לפיתוח מיומנויות בתחומים ספציפיים כגון ניהול, שיווק, מתן שירות, , ניהול זמן, תקשורת, קונסטרוקטיבית ניהול משברים וכו'
התהליכים כוללים אבחון, תצפיות, אימון אישי וקבוצתי, כולל התייחסות למדדי פיתוח נוספים ברמת העובד הבודד וגם הצוות.
תרגילי החימום הייחודיים לפסיכודרמה כגון ספקטוגרם, סוציומטרייה שהיא פיתוח של יעקב לוי מורנו, אבי הפסיכודרמה, משחקי תפקידים, עבודה עם מסיכות, קלפים וטכניקות נוספות גורמות לכך שההגנות והחסימות של משתתפי הסדנא נופלות בשלב מוקדם מאוד של התהליך, ולמעשה מתאפשרת יצירת סוג של מציאות אחרת כחלק מכללי המשחק החדשים בחדר.
הפסיכודרמה מאפשרת להחיות דימוי, או תחושה, גם דרך עבודה פיזית. לדוגמא, עובד החש כי נדחק לפינה על ע"י עובד אחר, או מנהל, יונחה תוך כדי הסצנה ויחווה את התחושה של דוחק או נדחק, הכוללת גם 'דחיפות' פיסיות, המובילות לחשיבה וניתוח של המצב ואופציות פעולה חדשות לתיקון חסמים ותקלות. .
עצם העובדה כי התחושה של העובדים המשתתפים בסדנה היא אותנטית, מאפשרת להם לנקוט בפעולה, ולהתנסות בתגובות שונות שמרחיבות את הדיאלוג של העובד עם עצמו והאחרים, ועם הממונים עליו, עובדים בחברה מתנסים במסגרת זו באפשרות למלא תפקיד אחר במערכת, כפי שבחיים המציאותיים לא יעזו להתנסות בו. כך העובד מרחיב באופן ממשי את רפרטואר התפקידים שלו ומאפשר לעצמו הזדמנות להציץ לתוך עולם שבו ההתנסות עשויה להיות אחרת.
מאת חדוה נוביץ' –מרצה בקורס פסיכודרמה ככלי לפיתוח מיומנויות בינאישיות,  מומחית לפסיכודרמה, יועצת ומנחה בארגונים וחברות מרצה בקורס פסיכודרמה