נגישות - חוק הנגישות יכנס לתוקפו ב 25.10.17

{wbamp-meta name="author" type="Person" content="Magid"}

{wbamp-meta name="doc_type" content="Blog"}

{wbamp-meta name="image" url="https://magid.huji.ac.il/images/negishut_767x350.jpg" width="1200" height="547"}

חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, עוסק בכול מה שנוגע לזכויות אשר מגיעות לאנשים שלוקים במוגבלות כזו או אחרת. חוק זה יצא עוד בשנת 1998, כאשר בשנת 2005 הוא עבר מקצה תיקונים, שנועד להעניק מענה נרחב עבור כל מה שנוגע לתחום הנגישות, ואילו בשנת 2006 הוא עבר מקצה שיפורים נוסף – בכול הנוגע להעסקת אנשים בעלי מוגבלויות. 

בתאריך 25.10.17 - יכנס לתוקפו חוק הנגשת אתרי אינטרנט , לפי התקנות יש לבצע התאמת אתרי אינטרנט.

אתרים שהועלו לפני 25.10.15 יונגש עד 25.10.17, וכל אתר או חלק ממנו שהועלה אחרי 25.10.15, צריך להיות נגיש באופן מיידי.תקנות הנגשת האתרים מחייבת גם הנגשת מסמכים, דפים, אפליקציות (יישומים) וכל שירות או מידע אודות השירות הניתנים באמצעות האינטרנט.

מעט רקע

חוק זה מגיע על מנת להגן על זכויותיהם של לא מעט אנשים שמהווים חלק מהותי מהציבור, כאשר חשוב לדעת שקהל היעד אינו רק הציבור שמתמודד עם מגבלות תמידיות, אלא החוק גם בא להגן על הציבור שנמצא בהליך שיקום, או שעבורו הבעיה הינה זמנית. מהו הרקע שהוביל לחקיקה חשובה מעין זו? ובכן, ראשית נציין שלאורך השנים הגישה העולמית כלפי אנשים עם מוגבלות הייתה ההתערבות מינימלית ביותר, כאשר רוב המענה התמקד במתן קצוות נכות אותן קיבלו אנשים ללא יכולת השתכרות, וזאת למרות ש25% מהחברה הישראלית עונה על ההגדרה של אנשים בעלי מוגבלויות, בין אם מדובר במוגבלות שכלית, פיזית, או נפשית.

תחושת אפליה

תחושת האפליה של אותו נדבך בציבור הייתה מאוד עמוקה. האפליה פגעה באותם אנשים במגוון מישורים שבין היתר באו לידי ביטוי בתחום התעסוקה, בחיבור החברתי, בנגישות בעייתית ובאי התאמה של מערכת החינוך. כאשר כל אלו ביחד דוחקים אט אט את בעלי המוגבלות לשולי החברה ובכך מחזקים דעות שליליות עבור קבוצה נרחבת של אנשים איכותיים, וזאת כי אנשים התרגלו להתייחס אל אותה קבוצה כאל שונה, מורחקת, ללא יכולת השתכרות וכדומה.

שינוי בתפיסה

שינוי התפיסה החל לתפוש תאוצה לאחר שבשנת 1992 קם ארגון "בזכות" (המרכז לזכויות אדם של אנשים עם מוגבלויות). ארגון זה הצליח להעלות את הנושא לסדר היום, ועל כן בשנת 1998 הארגון הצליח להעביר את החוק המדובר ממנו נהנים כיום רבים. אם נדון לעומק בצירי הלידה של החוק, נציין שסה"כ הם היו די קלים. בשנת 1996 החוק הוגש לראשונה לדיון בכנסת ועבר בקריאה ראשונה. ההצעה הובילה להקמת ועדה ציבורית אשר הובילה להעברת מספר פרקים שנגעו לתרבות, סיוע אישי, דיור, השכלה, מערכת משפטית ומגוון צרכים אינדיבידואלים, כך שלבסוף החל להתממש השינוי המיוחל.

תיקון עוול של שנים רבות

שלל הסעיפים השונים של החוק מעידים על הצורך לתקן עוול שהתרחש במשך שנים, בהן מוגבלים רבים סבלו על בשרם אפליה על רקע תעסוקתי, חוסר נוחות בתחבורה הציבורית, אי נגישות של מגוון שירותים בסיסיים, ואף קשיים רבים בלקיחת חלק פעיל בחיי הקהילה וכדומה. מכאן שמדובר בתיקון שהיה ראוי להיעשות עוד הרבה קודם לכן.

דרישת אנשי מקצוע בתחום מורשה נגישות השירות

 

כדי לקדם את החוק נדרשים אנשי מקצוע בתחום מורשה לנגישות השירות , שהוכרו ככאלה ע"י רשם המורשים במשרד הכלכלה ולאחר שעברו הכשרה מקצועית [תיאורטית ומעשיית ]- שתנאיה נקבעו בתקנות ע"י שר הכלכלה. בשנים הקורבות יעלה הביקוש למורשים לנגישות השירות. 

 

חוק הנגישות