חשיבות לימודי התנהגות בעלי החיים

חשיבות לימודי התנהגות בעלי החייםהתנהגות בעלי חיים

אתולוגיה היא מדע העוסק בחקר התנהגותם של בעלי חיים בסביבתם הטבעית ותגובתם לסביבה. בעלי חיים הם יצורים קסומים שאנו יכולים ללמוד מהם הרבה יותר ממה שניתן  לעלות על הדעת.

אמנם ניסויים בבעלי חיים כבר הפכו הלכה למעשה ללא מקובלים וגם לא חוקיים במדינות רבות, אך עדיין ניתן לבצע ניסויים התנהגותיים לא פוגעניים מתצפיות וללמוד מהם רבות. 

כל בעל החיים וההתנהגות שלו

יש כל כך הרבה משפחות של בעלי חיים וזה עוד בלי להיכנס לסוגים ולמינים. הם שונים זה מזה בכל כך הרבה פרמטרים, החל ממראה ועד ההתנהגות, למרות שלקבוצות גדולות לפי התיאוריות המובילות היו אבות קדמונים משותפים. בעוד היכולות המדהימות של ייצור חומרים ועניינים פיזיולוגיים וביולוגיים מסקרנים לא מעט מדענים, אנו נרחיב בעיקר על ההתנהגות של בעלי החיים השונים, כולל היכולת שלנו להפיק מהם לקחים לחייהם של בני האדם, להבין דברים על עצמנו וכמובן על התועלת שאותן מסקנות מספקות.

התכנית אח\ות וטרינריים

כיצד אפשר לבחון את התנהגות בעלי החיים?

  • בחינת ההתנהגות של בעלי החיים אפשרית תחילה על ידי צפייה בהם. על ידי התבוננות ארוכת טווח, לעתים למשך שבועות רצופים, יכולה לספר לנו הרבה על ההחלטות שהם לוקחים, בין אם במודע או לא במודע וזו כבר שאלה אחרת, וזה רלוונטי גם לקבוצות וגם לפרטים. ההתנהגות שלהם יכולה ללמד אותנו על המערך החברתי שלהם, על הרצונות שלהם ועל דרך המחשבה שלהם.
  • כדי להסיק מסקנות לגבי דרך פעולה או מחשבה מסוימים, יש צורך להציב אותם בתנאים שיוציאו מהם את צורך להתנהג באופן מסוים. למשל, הצבת משימות די פשוטות כמו הגעה לאוכל או מים, יציאה ממתחם מסוים עם כמה אפשרויות וכן הלאה.

התכנית אח\ות וטרינריים

למה לימוד ההתנהגות חשוב בלימודי אחים אחיות וטרינריים ?

עד כה, ההתייחסות במדע הייתה לבעלי חיים כמגיב באופן אוטומטי לגירויים, ועם תגובות אינסטינקטיביות, אך לדעתנו המצב לא כך, וברבות הימים יימצא הכלי שיוכל לאשר את מורכבות הנפש וההתנהגויות החייתיות, במיוחד בבעלי חיים מחמד. כל מי שגידל בעל חיים יודע לומר כי בעל החיים ממש דיבר אליו , ביקש ממנו, ידע לתרגם את "שפת" בעלי החיים לכוונות רצונות, מצבים נפשיים ועוד.

 ומדוע זה חשוב לנו ללמוד את התנהגות בעלי החייים בתכנית אחים אחיות וטרינריים ? חשוב לפענח התנהגות בעל החיים כך נדע כיצד לטפל בבעלי החיים המגיע למרפאה הווטרינרית,  למשל, גורם המחלה מספר 1 בבעלי חיים ואנשים הינו – סטרס. עקה, מצב הנפשי של בעל החיים משפיע על מצב מערכת החיסון והיכולת להתמודד עם מצבים נפשיים ופיסיים כלשהם. כמו כן, היכולת שלנו לטפל בבעל החיים בסימנים הקליניים של המחלה משתנה בהתאם לתגובות והתנהגות בעל החיים, ואת זאת עלינו לנבא לפי מצבה הנפשי – לדוגמא: כשכלב פחדן, התגובה שלו לבדיקה פיסיקלית עלולה להיות – נשיכה של הצוות. מכאן שיש חשיבות ממשית לקליטת מצבה הנפשי של בעל החיים, וניבוי אפשרות התגובה וההתנהגות של בעל החיים. 

התכנית אח\ות וטרינריים

התנהגות מרתקת שעוד מלמדת רבות

אנו יודעים הרבה על התנהגות בעלי החיים מכל סוג ואפילו בעלי חיים נדירים במיוחד. עם זאת, העולם עוד ממשיך ללמוד באמצעות תצפיות ומחקרים, ומי יודע מה עוד נסיק מההתנהגות שלהם בעתיד. עד אז חשוב לזכור שההתנהגות שלהם, בעיקר בתנאי שבי אפילו כאשר החיים שלהם מלאי רווחה ותנאים מוצלחים למחייה, עדיין מושפעת מהיחס האישי שאנו מעניקים להם. ההתנהגות שלהם יכולה ללמד אותנו גם הרבה על עצמנו, כאשר יש נקודות דמיון כה רבות בין כול בעלי החיים על פני כדור הארץ, כאשר בני אדם נכללים גם הם במשפט האחרון.