ם האחרונות גדל מספר הפונים ללימודי מקצועות טיפוליים הנעזרים באמצעים ייחודיים, כדוגמת תנועה, מוזיקה, אמנות פלסטית וספרות. אחד הבולטים שהם הינו טיפול באמצעות בעלי חיים, המשלב בתוך החוויה והמעשה הטיפולי יצירת קשר עם חיות שונות. תחום זה נהנה בעת האחרונה מהכרה גוברת בקרב חוגים מקצועיים, ומשולב במסגרות ציבוריות ופרטיות בישראל.
מה לומדים הסטודנטים ?
ראשית, חשוב לציין כי ניתן ללמוד טיפול באמצעות בעלי חיים במספר מכללות בישראל, וכן בבתי ספר ייעודיים כדוגמת זה של מכון מגיד מבית האוניברסיטה העברית. תכנית הלימודים עשויה להשתנות בין המוסדות האקדמיים אך לרוב כוללת קורסים בתחומי הפסיכולוגיה, וטרינריה, פסיכותרפיה, פסיכופתולוגיה והתנהגותם של בעלי החיים. לדוגמא, קורסים באנטומיה ופיזיולוגיה של בעלי חיים עוסקים במבנה ובתפקוד של איברי ומערכות גופם, ואילו קורסי מבוא ברפואה וטרינרית עוסקים במושגים רפואיים, בתחלואים ובשגרת הטיפול בחיות מחמד. מאידך, קורסים בתחום הפסיכותרפיה עוסקים בין היתר בשיטות טיפול בילדים, נוער ואוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים, בדגש על תיאוריות פסיכואנליטיות מובילות וגישות נוספות. מעבר לכך, מושם דגש מיוחד על התנסות מעשית בשטח, המתחילה על פי רוב בפינות חי למיניהן וממשיכה בעבודה במסגרות טיפוליות כגון מרכזים לבריאות הנפש ובתי ספר.
למי מתאים ללמוד טיפול באמצעות בעלי חיים ?
הטיפול באמצעות בעלי חיים מתאים ראשית לאנשים המעוניינים לעסוק במקצוע המסייע לזולת, ולתמוך בקשייו הנפשיים, התפקודיים וההתנהגותיים. כמו כן, נדרשת כמובן חיבה גדולה לבעלי חיים למיניהם שכן העבודה מתבצעת באופן צמוד אליהם. איכויות נוספות התורמות לסטודנטים הן עניין גדול בנפש האדם, אמפתיה מפותחת, סבלנות ואורך רוח, יכולת התבוננות על תהליכים נפשיים אישיים, ומוכנות להתנסות בסדנאות קבוצתיות הכוללות דרגה מסוימת של חשיפה. יש לציין כי הלימודים במוסדות למיניהם אינם סוף הדרך, אלא רק תחילתה של הכשרה הנרכשת לאורך שנות עבודה רבות. לכן, לימודים אלו מתאימים לאנשים המבכרים מקצוע בו ניתן להמשיך ולהתפתח באופן הדרגתי, ומוכנים להשקיע את מרצם למען מטרה זו.
אפשרויות תעסוקה
בוגרי מסלולי טיפול באמצעות בעלי חיים עשויים להשתלב במסגרות שונות ולטפל באוכלוסיות מגוונות בהתאם לתעודה שהוקנתה להם ולנטיות ליבם. להלן מספר דוגמאות:
מרכזים לבריאות הנפש – על אלו נמנים בתי חולים פסיכיאטריים, בתי חולים ממשלתיים ומרפאות, אשר חלקם מחזיקים פינות חי ייעודיות. העבודה במקומות אלו נעשית עם חולים פסיכיאטריים, ילדים ונוער בעלי הפרעות נפשיות והתנהגותיות, ומבוגרים הסובלים ממצוקות רגשיות. עם זאת, ראוי לציין כי קיימת בעיית תקנים מאחר שמעמדו שהמקצועי של תחום זה עדיין מצוי בתהליכי חקיקה.
מערכי דיור לבעלי צרכים מיוחדים – בכל רחבי ישראל פועלים מערכי דיור המספקים מענה רב תחומי לבעלי צרכים מיוחדים, כולל בהיבט הנפשי. במקומות אלו עובדים מטפלים בבעלי חיים הנפגשים עם אוכלוסיות מגוונות כדוגמת בעלי פיגור שכלי, תסמונת אספרגר, אוטיזם והמשתייכים לאגף השיקום.
חוות רכיבה – לא מעטים מבין הבוגרים משתלבים בחוות רכיבה על סוסים, אשר חלקן משלבות בין פגישות פרטניות בחדר הטיפולים ובין רכיבה בסביבת החווה.
למידע על התכנית להכשרה טיפול בעזרת בעלי חיים היכנסו לכאן