שלוש סיבות לשלב בעלי חיים בתהליך הטיפול כדי לייצר תוצאות טובות יותר
שלוש סיבות לשלב בעלי חיים בתהליך הטיפול כדי לייצר תוצאות טובות יותר
בני אדם לעתים שוכחים את העובדה הפשוטה הזאת: גם אנחנו חלק מעולם החי.
הקשר אדם-בעל חיים טבוע עמוק בתת המודע הקולקטיבי של האנושות. כשאנחנו רואים בעלי חיים, ובוודאי כשאנחנו נוגעים בהם, אנחנו מרגישים את זה: תחושה של קסם, של פליאה, של חמלה.
מחקרים רבים מצביעים על השפעות ישירות ועקיפות של קשר עם בעלי חיים על המצב הנפשי, החברתי והפיזיולוגי של מטופלים. זו הסיבה שבשנים האחרונות רואים יותר ויותר בעלי חיים משולבים במסגרות חינוכיות, טיפוליות ושיקומיות.
טיפול בעזרת בעלי חיים הוא תחום טיפולי שמשתמש בהשפעות הנ"ל לטובת קידום התהליך הטיפולי. התחום זוכה להכרה רבה וצובר תאוצה בארץ ובעולם.
"סוד ההצלחה" העיקרי בשיטת הטיפול הזו, הוא אולי המעבר ממרחב זוגי למרחב שלישייתי - מקשר חד מימדי מטפל-מטופל לקשר תלת מימדי מטפל-מטופל-בעלי חיים.
נדגים את העוצמה של שילוב בעל חיים בתוך תהליך טיפולי בשלושה מישורים:
1. במישור הנפשי - בטיפול בעזרת בעלי חיים, המטופל מקבל הזדמנות להיות "שווה" למטפל ובעל כוח וסמכות. למה זה חשוב?
כאשר המטופל מקבל אחריות לטפל בבעל חיים, הוא חווה הרגשת משמעות, ביטחון עצמי, וגאווה.
בטיפול רגיל המטופל הוא תמיד זה שמקבל. יש היררכיה ברורה וחד מימדיות בתקשורת מטופל ומטפל. לעומת זאת, כשנכנס בעל חיים למשוואה זה מאפשר למטופל גם להעניק, מעמדה של כוח ואחריות. כך בעל החיים עוזר למטופל להפגין אמפתיה, חמלה ודאגה לאחר. בנוסף, בעל החיים עוזר למטופל לבטא רגשות של כעס, תסכול ואגרסיה בצורה מעודנת.
ישנם גם מצבים שבהם המטופל מנחה את המטפל כיצד להתנהל בצורה נכונה או לטפל בבעל החיים, חוויה אשר מעצימה את המטופל.
וכמובן שבעלי חיים מעניקים לאדם אהבה וקבלה ללא תנאי. עצם הנוכחות של בעלי חיים בתוך תהליך טיפולי מעלה את "התדר" ויש לכך השפעה על כלל המהלך הטיפולי.
בעלי חיים מעניקים למטופל אפשרות לבטא את יכולת הנתינה שלו מעמדה של כוח ואחריות. יש לכך השפעה אדירה על תחושת המסוגלות שלו.
2. במישור החברתי - בעלי חיים אינם מתקשרים בעזרת שפה. בתהליך הטיפולי, המטופל לומד איך לתקשר עם בעל החיים, איך לקרוא את שפת הגוף שלו, איך להבין אותו ללא מילים.היכולת לקלוט ניואנסים עדינים בתקשורת עולה משמעותית, ואת היכולות הללו המטופל לוקח לסביבה הטבעית שלו, בין אם זה בבית הספר או בבית האבות...
אנו רואים שוב כיצד הנוכחות של בעלי חיים בטיפול מגדילה את תחושת המסוגלות של המטופל ואת חוויות השליטה שלו בחיים.
כאשר המטופל והמטפל דואגים יחדיו לרווחת בעלי החיים, יש חוויה נפלאה של תקשורת, הדדיות ושוויון בין המטופל למטפל, עוד דוגמה לכוח של הפיכת המרחב הזוגי למרחב שלישייתי.
בעלי חיים מעניקים למטופל הזדמנות לשכלל את יכולת התקשורת שלו באמצעים לא מילוליים.
3.במישור הפיזיולוגי - מחקרים מראים שהחזקה של בעלי חיים, ואפילו השהייה לידם ללא מגע ישיר, מפחיתה חרדה, מורידה לחץ דם ומאיטה את הדופק. הוכח שגידול חיות מחמד מפחית סיכונים למחלות לב ומקטין את זמן ההחלמה ממחלות ופציעות.
בעלי חיים מעניקים למטופל רוגע, שלווה ותחושת ודאות, שמאיצים את התהליך הטיפולי ומעמיקים אותו.
אודות בית הספר להתערבויות טיפוליות בעזרת בעלי חיים מכון מגיד, האוניברסיטה העברית
בית הספר הותיק והגדול בישראל להסמכת מטפלים בעזרת בעלי חיים, והראשון בישראל שקיבל הכרה מהאיגוד הבינלאומי למטפלים באמצעות בעלי חיים ISAAT ומספר ארגונים חשובים נוספים. בית הספר פועל באוריינטציה טיפולית, עם תכנית הכשרה של כ-1600 שעות לימוד כולל 500 שעות עבודה מעשית.
טיפול בעזרת בעלי חיים הינה שיטת טיפול המסתייעת בבעלי חיים במטרה לשפר את תפקודו הפיזי, החברתי, הרגשי והקוגניטיבי של המטופל.
בוגרי בית הספר מתקבלים לעבודה במגוון גדול מאוד של מסגרות טיפוליות ושיקומיות, בין היתר: בתי חולים, בתי כלא ומקלטים לנשים מוכות.
סגל המרצים מונה אנשי מקצוע מומחים ובכירים מהדיסציפלינות: פסיכולוגיה, פסיכותרפיה, עבודה סוציאלית, פסיכיאטריה, רפואה וטרינרית, ומטפלים בכירים בעזרת בעלי חיים.
מנהל בית הספר ומרכז העבודה המעשית הוא ד"ר יוני יהודה, מחלוצי התחום בארץ ובעולם. מפתח מודל המשולשים הטיפוליים לתהליכים פסיכותרפויטים בעזרת בעלי חיים.
"אני מצאתי את המקום שלי בחיים"
מעיין טל, בוגרת בית הספר להתערבויות טיפוליות של מכון מגיד, מטפלת בבעלי חיים, "תמיד הייתה לי תשוקה ענקית לבעלי-חיים, יחד עם אהבה ללעולם הטיפולי. לא ידעתי שאפשר לשלב את שתי אהבות האלה יחד, עד ששמעתי על בית הספר של מכון מגיד.
כשסיימתי את הלימודים מיד מצאתי עבודה במרכזי תעסוקה לאוטיסיטים בוגרים. בהמשך תשוקה ענקיתה לי לבעלי חיים, יחד עם אהבה לעולם הטיפול. לא ידעתי שאפשר לשלב את שתי האהבות האלה יחד..עד ששמעתי על בית הספר של מכון מגיד.
הוצאתי ספר וערכת קלפים טיפוליים כשאני עובדת זו הרגשה של meant-to-be. אני בייעוד שלי. החיבור בין החיות למטופלים הוא טבעי ונכון.
בעבודה שלי קורים כל הזמן דברים שמישהו מבחוץ לא היה מאמין. לדוגמה הייתה לי מטופלת עם פיגור שכלי וסכיזופרניה. היא קיבלה אחריות לטפל בדג. יום אחד הדמויות שלה התחילו לריב מה הצבע של הדג היא דיברה את הדמויות ותיארה אותם.
בבת אחת קיבלנו פתח אדיר לעולם הפנימי שלה, שהיה סגור בפנינו. הגענו לתובנות מעמיקות שמי יודע כמה זמן היה לוקח להציף אותם בטיפול רגיל.
בכלל, עבודה עם בעלי חיים מציפה דברים, מעלה אסוציאציות. מהצד זה נראה כמו קסם אבל האמת שיש מדע ושיטה ברורה מאחורי זה.
למי שיש אהבה לטיפול ואהבה לבעלי חיים אני ממליצה בחום. אני מצאתי את המקום שלי בחיים"
בדקו עכשיו את מידת התאמתכם למסלול הסמכת מטפלים בעזרת בעלי חיים: מלאו פרטים בטופס ונחזור אליכם