המכנה המשותף לכלב, תוכי, ארנב ונחש הוא לא ד"ר דוליטל, אלא מה שנקרא טיפול בעזרת בעלי חיים. השיטה הנ"ל תופסת תאוצה בשנים האחרונות, ומציעה למטופלים אפשרות להעלות תכנים מעולמם האישי, ובמקביל להביא לידי ביטוי יכולות, כוחות ומסוגלות, תכונות הקיימות בכל אחד מאתנו, ולעיתים קצת נדחקות. חיות הן מזמן לא משמשות רק למחמד וטיפול בעזרתם עושה פלאים למטופל וטוב גם לחיה.
מדוע דווקא בעלי חיים?
הקשר שבין האדם לבעלי החיים מתקיים לאורך כל ההיסטוריה האנושית, במהלך השנים קשר זה השתנה והתעצב. תחילה בעלי החיים שימשו בעיקר לעבודות חקלאות ושדה, בעוד שכיום הם משמשות לעזרה במגוון תחומים: הנחיית עיוורים, מציאת חומרים מסוימים (גישוש), מחמד וטיפול פיזיומוטורי ורגשי. ישנו קשר אמיץ והדוק בין האדם לבעלי חיים, קשר זה נמצא כיעיל ובעל יכול תרומה משמעותית לבריאות שלנו.
מהו טיפול בעזרת בעלי חיים?
טיפול בעזרת בעליחיים הינה דיספלינה טיפולית המבוססת על הקשר המשולש, מטפל, מטופל, בעל חיים. ראשיתו של התחום הוא בשנת 1944, אז פורסם מאמר המתייחס לערך הטיפולי הרב הטמון בקשר בין האדם לבעל חיים. למרות זאת, רק בשנות השישים חל פיתוח בתחום זה, בבתי חולים פסיכיאטריים, קליניקות ומרכזים פרטיים. הטיפול הרגשי מבוסס על טיפול בו יש מפגשים בין המטפל למטופל, והאינטראקציה בין המטופל לחיה, זאת על מנת להשיג מטרות חברתיות, רגשיות או התנהגותית. האינטראקציה שבמשולש (מטפל, מטופל בע"ח) מסייעת למטופל בעיבוד תכנים רגשיים, דימוי עצמי, חיזוק הבטחון ורכישת מיומנויות שונות. כמו כן, ניתן להיעזר בבעלי חיים לצורך קידום תהליכים טיפוליים פיזיומוטוריים, כדוגמת ריפוי בעיסוק ופזיותרפיה.
למי מתאים הטיפול?
הטיפול מיועד לכל הגילאים, החל מגיל שנתיים וחצי ועד הגיל השלישי (פופולארי מאוד בקרב ילדים ובני נוער). להלן כמה דוגמאות לתסמונות הניתנות לסיוע וטיפול על ידי בעלי חיים: היפראקטיביות, פיגור שכלי, לקויות למידה ותקשורת, אספרגר, אוטיזם, שיקום, חרדה, נכות, טראומה ועוד.
מהי הכשרת המטפלים?
כיום, רבים מהמטפלים/מסייעים לטיפול בעזרת בעלי חיים, הם אנשים אשר עברו הכשרה במוסדות לימוד מוכרים, ומגיעים בעיקר מתחומי פסיכולוגיה, פסיכופתולוגיה (הפרעות ומחלות נפשיות), חינוך וכו'. בנוסף, ישנם מוסדות מוכרים בהם יש מסלולי תעודה, המסמיכים לטיפול בעזרת בעלי חיים.
היכן מתבצע הטיפול?
ההמלצה היא לצאת מהמרחב האישי והפרטי, לכן רוב הטיפולים מתבצעים בחווה, בית גידול, פינת חי וכו'. העיקרון המנחה הוא חיבורו של האדם לטבע ולבעל החיים. כמובן, שכל מקרה הוא לגופו, כאשר אין אפשרות להוציא את האדם מהמרחב שלו בגלל סיבה מסוימת, המטפל מגיע יחד עם בעל החיים לבית המטופל.