מאמרים בית הספר להתערבויות טיפוליות בעזרת בעלי חיים
טיפול בעזרת בעלי חיים - חשיבות רווחת בעלי החיים בטיפול
חשיבות רווחת בעלי חיים בזמן הטיפול
כשלבעלי החיים טוב, גם לנו בני האדם טוב. יחסי הגומלין בין בעלי החיים ובין בני האדם החלו לפני שנים רבות, אך עם זאת, ההכרה בכוחם המרפא של בעלי החיים עלתה באופן מחקרי רק במאה האחרונה. בשנים האחרונות לצד ההתפתחות המשמעותית של בתחום ההתערבויות הטיפוליות בעזרת בעלי חיים , עולה גם המודעות לצורך בשמירה על רווחת בעלי החיים. כיצד משפיעה רווחת בעל החיים על התהליך הטיפולי וכיצד דואגים לרווחה זו?
תנאים הולמים לכל בעל חיים
בין אם מדובר על בעל חיים גדול כמו סוס או בעל חיים קטן יחסית כמו כלב או תוכי, יש לדאוג לרווחה שלהם ככל הניתן. כמובן שהתנאים שבעל החיים דורש יהיו שונים מאוד לפי ההתנהגות שלו, ההעדפות שלו וכמובן לפי סוג בעל החיים, אך בכל זאת יש לחשוב מחוץ לקופסה ולספק לו את כל מה שהוא צריך. הדרישה הזו היא דרישה די בסיסית בעולמנו כיום. אך עם זאת, כשיש צורך להיעזר בבעלי החיים הללו למען טיפול בבני אדם, התנאים שבהם הם מוחזקים והרווחה שלהם מקבלת משמעות הרבה יותר גדולה
מהו טיפול בעזרת בעלי חיים ולמה הוא טוב?
טיפול בעזרת בעלי חיים למעשה יכול לפתור בעיות עמוקות מאוד שמטרידות את המטופלים, הן במישור הפיזי, הרגשי והקוגניטיבי. הטיפולים הללו עוד נבדקים במחקרים רבים וכיום הטיפולים נפוצים עם כל סוגי בעלי החיים, החל מארנבים ושרקנים ועד כלבים, נחשים, מקלונים ותוכים. הטיפול יכול להתרחש במרחב של צפייה בלבד בבעל החיים או מתוך אינטראקציה עימם כדוגמת משחק עם כלבים, בניית העשרה (מתקני משחק/ האכלה וכד') לאזור המחייה של התוכי או השינשילה או רכיבה על סוסים. הדאגה לרווחת החיות תהיה הן במובן הפיזי בתנאי וגבולות המחייה שלהן והן במילוי הצרכים הפיזיים והרגשיים שלהן. האינטראקציה בין המטופל, המטפל ובעל החיים יוצר משולש טיפולי, על פי מודל המשולשים הטיפוליים אותו פיתח ד"ר יוני יהודה, מנהל בית הספר להתערבויות טיפוליות בעזרת בעלי חיים במכון מגיד. משולש שווה צלעות זה יוצר מרחב בו בעל החיים, המטופל והמטפל שווים, דבר המאפשר אינטראקציות אשר יעצימו את המטופל, לדוגמה מקרה בו המטופל יוצר העשרה לסביבת המחייה של בעל החיים, או מצליח ללמדו לעשות/ להימנע מפעולה.
מדוע הרווחה שלהם מועילה גם לנו?
אפשר לקחת לדוגמה רכיבה על סוסים כטיפול ידוע, נפוץ ומתאים לקידום של מגוון מטרות טיפוליות. אם לא נדאג לרווחתו של הסוס, פנייותו הפיזית והרגשית לשיתוף פעולה עם המטפל והמטופל תהה מצומצמת, דבר אשר יכול להוביל לירידה או חוסר בשיתוף פעולתו וכך למעשה לפגוע ביכולתנו להשיג את המטרות הטיפוליות. בשל שהטיפול הנעזר בבעלי חיים הינו תחום טיפול הנעזר בעולם ההשלכתי, בין עם מתוך התבוננות בבעלי החיים ובין עם מתוך אינטראקציה עימם, יתכן מצב בו המטופל יחווה טיפול לקוי בבעל החיים וישליך זאת על הקשר האישי שלו עם המטפל. קידום המודעות והשיח הנוגע לרווחת וזכויות בעלי החיים במרחב הטיפולי הינם הכרחיים ליצירה ושמירה על המרחב הטיפולי כמרחב בטוח ומאפשר, הן למטופל והן לבעל החיים.
שני הצדדים מרוויחים
טיפול בעזרת בעלי חיים בסופו של דבר מועיל לאדם. זהו אינטרס עליון של כל מי שמתעסק בטיפול בילדים או במבוגרים בעזרת סוסים, כלבים או כל בעל חיים אחר, שבעלי חיים ירגישו בנוח ויוכלו לספק להיות שם עבור המטופלים לשיפור מצבם. בסופו של דבר יש כאן קשר ישיר ברור לכול בין הרווחה של בעל החיים בזמן הטיפול ובכלל לבין יעילות הטיפול, וזאת עוד לפני שהזכרנו את ערכים די בסיסיים בימינו למען תנאים נוחים עבור אותם בעלי חיים ועבודה משותפת איתם, שרחוקה מאוד מניצול כמו במקומות אחרים שבהם אפשר למצוא אותם.