להיות סטודנט בעידן הטכנולוגי - ציוד הכרחי, התארגנות ואסטרטגיות למידה

החידושים הטכנולוגיים שינו תחומים רבים בחיינו, ומהפכה זו לא פסחה על תחום הלימודים האקדמיים. העידן הטכנולוגי הביא אתו שינויים באסטרטגיות הלמידה ובעקבות כך גם נדרשת מהסטודנטים התארגנות שונה לקראת הלימודים, כגון רכישת ציוד מתאים.

אסטרטגיות למידה בעידן הטכנולוגי

אחת האפשרויות שנפתחות בעידן הטכנולוגי היא לימוד קורסים מקוונים, במקום קורסים פרונטליים המועברים ע"י המרצה באולם הרצאות. כיום חלק מהאוניברסיטאות בעולם בחרו להחליף קורס פרונטלי מסוים בקורס מקוון, שניתן ע”י מרצה מאוניברסיטה אחרת. קורסים מקוונים יכולים לכלול לא רק מסירת מידע אלא גם מטלות בית לסטודנטים, אשר ימסרו גם כן באמצעות האינטרנט. גם מוסדות אקדמיים בארץ, לדוגמת הטכניון והאוניברסיטה העברית, אמצו קורסים מקוונים לתוכנית הלימודים. אם מגמה זו תמשיך, זה יכול לגרום להפכה בתחום האקדמי- קבלת התואר לא תתבסס יותר על נקודות זכות (נוכחות בקורסים בין כותלי האוניברסיטה).

שינוי נוסף שנוצר בעקבות מהפכת האינטרנט הוא הזמינות הגבוהה של מידע ברשת. הדבר הוביל את המוסדות האקדמיים לבחון מחדש את תפקידם. אחת המסקנות היא שבמקום לצבור ידע, יש לשים דגש על להקנות לסטודנטים מיומנויות שימוש בידע. היות ומרבית הידע זמין באינטרנט, הופך להיות פחות משמעותי לבחון איזה ידע הסטודנט זוכר, ויותר רלואנטי לבחון מה הוא מסוגל לעשות עם הידע שרכש. העידן הטכנולוגי מוביל גם לשינוי בתפקיד המרצה- המרצה הופך ממוסר מידע למנחה המנהל דיאלוג עם הסטודנטים ול"מנטור" שלהם. אחת השאלות המרכזיות היא האם ניתן לוותר על התפקיד המסורתי של המרצה? הדעה הרווחת כיום היא שלמידה מקוונת יכולה לסייע לתהליך הלמידה האקדמית, אך אין לראות בה תחליף מלא ללמידה פרונטלית, שכוללת אינטראקציה ישירה בין מרצה לסטודנט. לאחרונה מתחילה להתפתח שיטת הוראה המשלבת בין השניים: הסטודנטים צופים בבית בהרצאה מקוונת בה נמסר החומר הנלמד, ואילו בכיתה מתקיים דיון שמאפשר לסטודנטים להעמיק בחומר ולשאול שאלות, וכמו כן עבודה בקבוצות.

ללמידה המקוונת יש גם השלכות חברתיות, והיא יכולה לתרום ליצירת מגמה של שוויון הזדמנויות ונגישות של שכבות חלשות יותר להשכלה גבוהה. זאת היות וצורת לימוד זו מאפשרת להגיע לקהל רחב בעלות נמוכה. בארץ יש לך חשיבות עצומה, בשל שכר הלימוד הגבוה במוסדות אקדמיים והפערים החברתיים ההולכים וגדלים.

תחום המחקר זוכה אף הוא ממהפכת האינטרנט, מכוון שאוניברסיטאות שונות יכולות לשתף בקלות מידע מחקרי. כמו כן, קיימים חידושים טכנולוגיים שונים הרלוונטיים לתחום לימודים ספציפי. לדוגמה, סטודנטים לביולוגיה ולרפואה יכולים להשתמש בהדמיות מחשב כתחליף לדיסקציה של צפרדע אמיתי, ובכך לחסוך התעללות בבעלי-חיים.

ציוד דרוש לסטודנט בעידן הטכנולוגי

השינויים בעולם האקדמי בעקבות מהפכת האינטרנט, מצריכים מהסטודנטים התארגנות שונה מבעבר לקראת הלימודים. אם פעם הייתם קונים מחברות בתחילת שנת הלימודים, כיום כל סטודנט רוכש מחשב נייד שילווה אותו בצמידות במהלך הלימודים.

קיים הציע רחב מאוד של טאבלטים מומלצים לסטודנטים . השאלה היא לא אם כן או לא טאבלט אלא איזה הוא המכשיר שישרת אותנו נאמנה כסטודנטים של המאה ה-21. הקריטריונים שחשובים לסטודנטים בבחירת טאבלט ללימודים הם: עלות- שיהיה זול (עד 3000 שקל), משקל- שיהיה קל יחסית (עד 2 קילוגרם), נוח להקלדה (גודל כ-14 אינץ'), וחיי סוללה ארוכים (לפחות 3-4 שעות).

טאבלט או סמרטפון יכולים גם כן לאפשר גלישה נוחה באינטרנט, למשל לצורך צפייה בסרטונים והרצאות מקוונות. אך אם תרצו להקליד את ההרצאה הפרונטלית בצורה נוחה, עדיף לכם להשתמש במחשב נייד. אפשרות נוספת היא לצרף לטאבלט מקלדת אלחוטית, על מנת לאפשר הקלדה נוחה ומהירה.

אביזר נוספים שיכולים לשפר את החיים שלכם כסטודנטים: מכשירי הקלטה- יאפשרו לכם להקליט את ההרצאה הפרונטלית, יכול לסייע לסטודנטים שמגיעים לשיעור עייפים אחרי העבודה או לסטודנטים בעלי קשיי קשב וריכוז. אם חשוב לך לקבל לא רק קול אלא גם תמונה, תוכל להשתמש במכשיר וידאו כיס; סורק נייד- מאפשר לסרוק חוברות וספרי לימוד לתוך הזיכרון של הסורק, ובהמשך להעביר את המסמכים למחשב. יכול לחסוך לכם לעמוד בתור למכונת הצילום או לקנות ספרי לימוד.